alfabetar > Pentru învățători

Pentru învățători

Există 5 arii de intervenție și instrumente care te ajută să descoperi ce provocări întâmpină fiecare dintre elevii tăi

În funcție de clasă (de la clasa pregătitoare la a IV-a), ALFABETAR îți recomandă instrumente de evaluare a nivelului de literație al elevilor.

1.
Conștientizarea fonologică și fonemică
2.
Decodare și fonetică
3.
Fluență
4.
Vocabular
5.
Comprehensiune

Alege instrumentul potrivit:

Pentru elevii din clasa pregătitoare

Folosește Instrumentul de Evaluare a Literației Emergente. Află mai multe despre acest instrument și despre cum poți să îl folosești, din programul Școli cu ScLipici al Fundației Noi Orizonturi.

Accesează Școli cu ScLipici

Pentru elevii din clasele I-IV care știu să citească

Dacă elevul poate citi la nivelul programei, atunci îți recomandăm să folosești testul de literație BRIO.

Intră pe platforma BRIO

Pentru elevii din clasele I-IV care nu citesc la nivelul programei

Dacă elevul nu poate citi la nivelul programei, atunci îți recomandăm să folosești Inventarul Informal de Citire, din programul Școli cu ScLipici al Fundației Noi Orizonturi.

Vezi Inventarul Informal de Citire

Învață mai multe despre evaluarea competențelor de literație

Am pregătit pentru tine mai multe detalii despre fiecare instrument în parte, care vor clarifica ce face fiecare și ce fel de informații îți oferă despre competențele copiilor.

Ai la dispoziție 80 de resurse gata de folosit la clasă

Descoperă resurse utile, gata de folosit la clasă, chiar de mâine! Pornește de la competențele de literație țintite pentru fiecare elev și folosește materialele pentru intervenții personalizate.

Dacă vrei să înveți cum să sprijini progresul copiilor în dezvoltarea literației în ciclul primar, poți învăța mai multe despre ce poți face ca învățător

un program al

Cursuri cu scLipici pentru profesori în ciclul primar care caută soluții de dezvoltare a competențelor de citit-scris ale elevilor, în special pentru cei care provin din familii unde cărțile și citit-scrisul nu sunt parte a cotidianului.

Intră pe InfinitEDU, o comunitate de profesori și caută cursul Ateliere pentru Profesori care Inspiră.

Uite ce poți să citești la clasă

Poți alege cărțile în funcție de nivelul abilităților de literație al copilului sau clasei tale, în funcție de tema lecturii, nivelul de complexitate și dacă preferi să citești cărți în format fizic sau digital.

Poveștile pentru diversitate

Ilustrate și scrise de scriitori și ilustratori români, cu scopul de a integra tematica

Accesează poveștile

Spune-mi ce citești, ca să-ți spun cine ești!

Cele mai îndrăgite titluri, validate chiar de către cei care le-au citit. Titlurile sunt complementare bibliografiei recomandate prin programa școlară.

Vezi lista de lecturi

Biblioteca virtuală „Cărți cu scLipici”

Cuprinde peste 100 de volume ordonate pe niveluri de lectură și tematic. Poveștile de la nivelurile 1 și 2 sunt prezentate și sub formă de înregistrări video-audio, însoțite de bănci de cuvinte. Vei găsi alături de cărți scurte ghiduri cu propuneri de activități integrate de învățare.

Descoperă biblioteca
Prof. înv. primar:

Orieta Matei

Ștefan

«La grădiniță nu a vorbit deloc. Și tot așa a mers o bună parte de drum în clasa pregătitoare, în umbra tăcerii. „Nu pot!”. „Poți! Sunt aici, lângă tine!”. În urma sesiunilor de formare profesională în domeniul literației, am dus la clasă altfel de cărți, cu texte și imagini atractive. Și minunea s-a întâmplat. Cel mai mult și-a dorit să înțeleagă poveștile, ca apoi să le poată repovesti prin benzi desenate sau cu ajutorul cărților de joc (metode învățate la curs). Azi mă uit în viitor la Ștefan, copilul care va trece în clasa a V-a și mă bucur mult pentru că a reușit: vorbește și citește!»

ALFABETAR este o platformă Edu Networks, creată cu sprijinul organizațiilor

Partener fondator al platformei ALFABETAR
Partener strategic al platformei ALFABETAR
Partener strategic al platformei ALFABETAR
All rights reserved ©2022