alfabetar > Literația contează

Testele PISA și literația

Nivelul de literație dintr-o țară se reflectă în rezultatele testelor PISA. Testele PISA sunt o evaluare internațională care măsoară competențele de bază ale elevilor de 15 ani, aflați la finalul învățământului obligatoriu, adică la finalul clasei a X-a. Competențele sunt evaluate în trei domenii principale: citire, matematică și științe.

Un obiectiv major al sistemului de educație trebuie să fie grija pentru dezvoltarea gândirii critice, creativității și capacității de rezolvare a problemelor. Adică literația. Fiecare copil de astăzi va trebui să poată să-și conștientizeze și să-și valorifice potențialul pentru a se adapta în viitor, de exemplu, la piața muncii.

Dacă vrei să te implici

Dacă vrei să ajuți și nu lucrezi în învățământ, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că profesorii sau directorii de școală pe care îi cunoști află despre ALFABETAR. Fie că sunt din școala sau grădinița copilului tău, fie că sunt vecini sau prieteni, misiunea ta e să îi ajuți să afle despre ALFABETAR

Uite ce ai de făcut:

  • Descarcă materialul de mai jos, denumit Află despre ALFABETAR.pdf sau copiază acest link

  • Printează materialul sau atașează-l într-un e-mail sau mesaj.

  • Trimite-l la profesorul sau directorul de școală pe care îl cunoști.

  • Spune-le și prietenilor tăi să facă la fel. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

Iar dacă ești părinte, uite ce ai de făcut

Invită educatorul, învățătorul sau profesorul copilului tău să intre pe ALFABETAR și să folosească gratuit platforma. Chiar dacă tu vei găsi trimiteri către soluții digitale de evaluare, este important ca testarea să fie mereu efectuată de către un profesor. În urma unei instruiri el va putea să înțeleagă raportul sau fișa individuală cu rezultatele copilului - și mai ales să știe ce sa facă după evaluare.

Între timp, citește-i acasă copilului tău. E cel mai bun lucru pe care îl poți face. Poți accesa biblioteca virtuală dezvoltată de către Fundația Noi Orizonturi, din care poți alege cărți în funcție de nivelul copilului și temele lui preferate. Tot la linkul de mai jos poți accesa și lista de cărți tipărite recomandate de Asociația OvidiuRo.

Descoperă cărțile

Dacă am avea în România doar 10 copii, 4 dintre ei nu ar înțelege ce citesc.

Rezultatele României la testele PISA 2018 sunt mai slabe decât în 2015 la cele trei capitole: matematică, științe și citire.

De ce ALFABETAR?

Alfabetar oferă o colecţie de instrumente de evaluare care oferă pentru orice copil din România o analiză personalizată pentru competențele de literație.

Cu ajutorul partenerilor ALFABETAR și al practicienilor în literație implicați în acest proiect, profesorii pot avea acces la resurse didactice, expertiză și webinare, care îi vor ajuta să facă o diferență pentru fiecare elev în parte. Fiecare copil are nevoi de învățare diferite, însă toți elevii au nevoie de aceste abilități fundamentale care sunt esențiale pentru orice alt tip de progres academic.

SPRIJIN. Ajută orice profesor să depisteze și să intervină punctual pe problemele elevilor care altfel ar rămâne în urmă.
SOLUȚII. Direcționează către soluții didactice alcătuite de practicieni în literație, în linie cu programa școlară.
COSTURI. Nu costă nimic să folosești instrumentele de testare și să accesezi resursele de pe platformele partenerilor. Totul este gratuit.

ALFABETAR este o platformă Edu Networks, creată cu sprijinul organizațiilor

Partener fondator al platformei ALFABETAR
Partener strategic al platformei ALFABETAR
Partener strategic al platformei ALFABETAR

Contactează-ne

În caz că ai o întrebare sau dorești să ne spui ceva, o poți face aici.

All rights reserved ©2022